torsdag 30 september 2010

Flyga drake

Flyga drake - misstänkt terroristbrott i Luleå?

Efter demonstrationen mot USA:s bombningar i Norrbotten lördagen den 7 augusti åkte vi - tre medelålders män ut till F 21:s flygbas utanför Luleå, därför att en av oss ville filma en plastdrake med affischen från filmen "Flyga drake".
Ingen vakt var utstationerad, däremot fanns det uppsatt gula band och en anvisning om att det var förbjudet att beträda området.

Efter ett tag kom två befäl från F 21:s skyddsvakt för att förhöra oss - De Tre Vise Männen - om våra förehavanden.
Vi berättade om våra avsikter, som inte var att störa någon övning. Övningarna var dessutom inställda under helgen för att inte störa "Luleåkalaset". Ytterligare sex med Ak 3:or skarpt beväpnade soldater kom för att för att kroppsvisitera oss och vakta oss i väntan på att Luleåpolisen efter lång väntan kom för att förhöra oss. Under denna tid pratade vi med de unga soldaterna, som dock inte svarade på många frågor. Med leenden reagerade de, när vi berättade om det vi varit med om när vi gjort lumpen. Jag berättade om hur jag gjort lumpen för att försvara Sveriges alliansfrihet och neutralitet. En politik som nu tycks vara borta från försvarspolitiken. Vi pratade även om situationen i Afghanistan och annat som vi uppmanade dem att läsa vidare om vid tillfälle.
När polisen kom förhördes vi och togs till polisstationen för att de skulle ta DNA-prov på oss. Senare har vi fått höra att detta inte får göras förrän efter åklagarbeslut.
Militär och polis tog i beslag bland annat en liten videofilmsdiskett med de inspelade bilderna från drakflygningen. De tog även i beslag min lilla digitalkamera, som varit nedpackad i en ryggsäck, som inte använts vid F21 utan bara innehöll bilder från JAK-medlemsbanks sommarseminarium, bilder från en äldre kvinnas 90-årsdag samt några demonstrationsbilder. Enligt polisen skulle denna utrustning förverkas, d v s förstöras om domstolen beslutade så.

Vid infarten fanns inga befäl utposterade, men efter att vi körts iväg med polisbilen hade de satt ut två skarpt beväpnade soldater ur den nationella insatsstyrkan

De sökte efter vapen, men beslagtog inte det absolut farligaste vapnet jag alltid har i min ryggsäck - papper och penna, samt den anteckningsbok, som skulle kunna innehålla hur många hur många försvarshemligheter som helst.

I början av september fick vi förundersökningsprotokollet, där vi är misstänkta för brott mot Speciallagstiftningen/Skyddslagen (2010:305) Brottskod 4013, en ny lag som trädde i kraft den 1 juli 2010, som kan ge upp till ett års fängelse, troligen för att skärpa straffet för de som försöker protestera mot USA:s och NATOs flygövningar i Sverige.
I samband med detta hävdes beslaget av videodiskett och kamera, som visade sig innehålla tydligen helt ofarliga bilder.
När detta skrivs skall förundersökningen lämnas till åklagaren, som beslutar om åtal.

Många vänner tycker att hela åtalet är löjeväckande.

När detta blev känt har jag tillsammans med Jan Viklund från Knivsta blivit inbjudna som talare vid demonstrationen under Afghanistanveckan i Stockholm den 4 - 9 oktober. Huvudparollen är "Ta hem trupperna från Afghanistan! - Öka biståndet!"
Samling 13:30 vid Norra Bantorget. Där kommer vi att tala innan demonstrationen avgår.
Som ni ser på affischen har "Flyga drake" nu blivit en symbol för motståndet mot Afghanistankriget i Sverige.

Hälsningar
Bror Kajsajuntti

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar