måndag 6 september 2010

Jenny Wrangborg får årets Stig Sjödin-pris


Föreningen Arbetarskrivares styrelseledamot Jenny Wrangborg får årets Stig Sjödin-pris. Motiveringen lyder:

Jenny Wrangborg skriver poesi från sin vardagsverklighet i restaurangköket. Genom hennes dikter stiger man in i en värld av stress, utsugning och hårdföra arbetsgivare men också av solidaritet, sammanhållning och varm kamratskap. Kallskänken är hennes utkikspost för skildringar av kampen för människovärdiga villkor i en bransch som sällan genomlysts i diktens form.
Jenny Wrangborg står i början av sin skrivargärning, hon sätter ord på en verklighet och kräver förändring. För sin förmåga att nagelfara och gestalta ett arbetsliv där utsattheten ökar, för den glöd som utmärker hennes lyriska uttryck, tilldelas Jenny Wrangborg årets Stig Sjödin-pris.

Jenny Wrangborg är poet och kallskänka och väckte stor uppmärksamhet när hon i våras debuterade med diktsamlingen "Kallskänken". Hon medverkar också i Föreningen Arbetarskrivares nyutkomna antologi "Skarpt läge - Nyvässade texter i tiden".
Prissumman är på 40 000 kronor och priset har tidigare bland andra tilldelats författarna och Föreningen Arbetarskrivare-medlemmarna Aino Trosell, Ove Allansson och Bernt-Olov Andersson.

Föreningen Arbetarskrivare gratulerar Jenny Wrangborg till det välförtjänta priset och den fina motiveringen!

1 kommentar: