tisdag 29 maj 2012

En befriande WernströmSven Wernström, medlem i föreningen, har kommit ut med en ny bok. Sven har skrivit 100 böcker, den första kom ut 1945. Nu är han aktuell med en framtidskildring som heter Tusen år efteråt. Handlingen utspelar sig i ett mer eller mindre ödelagt Stockholm efter det stora kärnvapenkriget. I recensionen som Crister Enander skrivit för Gefle Dagblad står att läsa bland annat det här:

"Sven Wernström skriver alltid med en bestämd avsikt. Den svenska arbetarlitteraturens livskraftigaste strömning har alltid bestått av romaner med tendens; litteraturens uppgift är aldrig enbart att roa eller underhålla för stunden. Den vill mer, avsevärt mer.

I den traditionen skriver Sven Wernström, och i ”Tusen år efteråt” kritiserar han de mest grundläggande och iögonfallande orättvisorna – kanske kan man kalla dem förnuftsvidrigheter – genom att bland annat beskriva arbetet med att ­skapa ett museum ute på det som i dag är Riddarholmen som ska ­visa hur det var på 1900-talet (som i framtiden kallas för antingen ”Teknikexplosionens århundrade” eller ”Mördarnas århundrade”).

Hela recensionen hittar du här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar